Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Novostavby.sk

Stará športová hala Trnave už nevyhovuje, čo ponúkne tá nová?

  • 19. 11. 2019
  • Tlačiť

Víťaz anonymnej jednokolovej architektonicko-urbanistickej súťaže návrhov s názvom “Športová hala Slávia v Trnave” bol určený. Zasadnutie odbornej poroty prebehlo dňa 28.10.2019.

Z celkovo 8 hodnotených súťažných návrhov predložilo architektonické štúdio N/A ten najpresvedčivejší, rozhodlo najmä kvalitné urbanistické, funkčné a dispozičné riešenie. 

Súčasná športová hala má byť nahradená, premena sa bude týkať aj súvisiaceho areálu. Predmetom súťaže je oblasť z juhu ohraničená Rybníkovou ulicou, na východe susedí s internátom Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave, na západe s parkoviskom a aquaparkom, na severe sa rozprestiera mestský športový areál Slávia s rôznymi ihriskami i bežeckým oválom. Autori, Benjamín Brádňanský, Vít Halada, Maroš Greš a Igor Machata sa snažili zohľadniť existujúcu štruktúru územia.

shsb
Víťazný návrh - vizualizácia; Zdroj: N/A

Na nimi identifikovanú kvalitu okolia "poréznosť" a lokalitný program požadovaný v súťažných podkladoch reagovali vytvorením dvoch objektov, multifunkčnej a tréningovej haly. Rozdelenie má prizerať na doterajší spôsob fungovanie oblasti, tj. umožní voľné prúdenie pohybu a navyše podporí nové pešie trasy. V predložených dokumentoch sa aj z tohto dôvodu navrhuje odstránenie oplotenia medzi univerzitným a športovým kampusom a redukcia parkovania na teréne. Menšie hmoty zároveň pomáhajú zachovať prijateľnú mierku v lokalite.

shsa

Víťazný návrh - prúdenie pohybu; Zdroj: N/A

sphtt
Víťazný návrh - situácia; Zdroj: N/A

Víťazný návrh - navrhované riešenie + okolie; Zdroj: N/A

V hlavnej multifunkčnej hale, osadenej bližšie k Rybníkovej ulici, vznikne variabilný priestor, ktorý bude môcť slúžiť pre konanie menších a väčších zápasov i iných spoločenských udalostí. Počíta sa s VIP boxami, vnútorným bežeckým oválom, reštauračnými službami prístupnými z parteru aj z haly, gastro zónou, šatňami a teleskopicky zásuvnou tribúnou so sedením pre 1924 divákov.

shs
Víťazný návrh; Zdroj: N/A

V tréningovej hale situovanej pri bežeckom ovále nájdeme okrem úpolovej haly, gymnastickej či univerzálnej telocvične, tiež posilňovňu, kancelárie a priestor pre regeneráciu športovcov so saunami a vírivkami. Zaujímavosťou bude lezecká stena vybudovaná na fasáde a vonkajšie ihrisko, ktoré sa po daždi zmení na vsakovacie jazierko. Odvádzaná sem bude voda z tréningovej haly.

Záujmu priniesť do mestského prostredia stavbu s vhodným programom návrh vychádza v ústrety vytvorením živého parteru. Areál sa totiž nachádza v blízkosti severnej hranice historického jadra a zároveň neďaleko plánovaného pokračovania Štefánikovej ulice, jednej z hlavných osí centra Trnavy, ktoré má ďalej viesť areálom bývalého Cukrovaru. V okolí sa počíta s výstavbou mestotvorného charakteru.

Otvorená zatiaľ zostáva vonkajšia podoba objektov, s najväčšou pravdepodobnosťou prejde úpravami po komunikácií so zadávateľom, Mestom Trnava.

shsttb
Súčasná Mestská športová hala; Zdroj: Novostavby.sk

shstta
Súčasná Mestská športová hala; Zdroj: Novostavby.sk

shstt
Súčasná Mestská športová hala; Zdroj: Novostavby.sk

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Bývanie v Nitre I. - značka - pri rieke

8 bytových domov - 8 umeleckých diel, na sídlisko sa vracia umenie

Víťaz CE ZA AR ´19, kvalitnejšia architektúra za cenu bývania porovnateľnú s konkurenciou

 

Zdroj: Novostavby.sk

Autor: Natália Mokoš Hulmanová

  • 19. 11. 2019
  • Tlačiť

Diskusia