Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Novostavby.sk

V historickom jadre Trnavy bude sprístupnený ďalší atraktívny priestor

  • 24. 10. 2019
  • Tlačiť

V článku uverejnenom na našom blogu v decembri 2018 sme spomínali rôzne aktivity prispievajúce k zatraktívneniu trnavského centra. Prebieha výstavba nových projektov, ktoré dopĺňajú narušenú zástavbu a mnohé, predtým nedostupné miesta sa otvárajú pre verejnosť.

So zámerom zrevitalizovať ďalšie plochy v zaujímavej lokalite vypísalo Mesto Trnava súťaž overenú Slovenskou komorou architektov, s názvom “Parčík a verejný priestor pri synagóge v Trnave”. Zverejnená bola dňa 05.07.2019. S riešeným územím hraničí Stephaneum ( Seminár sv. Štefana ), areál synagógy a Dom hudby, ktorý sa neskôr zmení na osvetové stredisko.

psf
Vymedzenie riešeného územia; Zdroj: Mesto Trnava

Ako cieľ súťaže sa stanovilo vytvorenie kvalitného verejného priestoru, ktorý prepojí aktuálne pre verejnosť neprístupné a rozdelené pozemky s rôznymi vlastníkmi. Riešenie má okrem každodenného užívania návštevníkmi umožniť aj organizáciu príležitostných hromadných akcií. V rámci dotknutého územia sa za kľúčový označuje priestor medzi Stephaneom a synagógou, dnes Galériou Jána Koniarka, prístupný z nedávno rekonštruovanej Halenárskej ulice. Po obnove Stephanea zvažuje jeho vlastník, Rímskokatolícka cirkev, zriadenie kaviarne na prízemí objektu.

psd
Pohľad na riešené územie, Halenárska ulica; Zdroj: Novostavby.sk

pse
Pohľad na riešené územie, naľavo Stephaneum a napravo synagóga/Galéria Jána Koniarka; Zdroj: Novostavby.sk

Proces obstarávania najlepšieho riešenia bol dvojkolový a realizoval ho ateliér 2021 ARCHITEKTI. V prvom kole sa po preskúmaní predložených referencií identifikovali traja postupujúci uchádzači, Land05, Totalstudio a BAAR. Posledný menovaný sa po druhom kole hodnotenia stal víťazom, zasadnutie odbornej poroty prebehlo dňa 23.09.2019. Výsledky nájdeme na stránke súťaže a zverejnil ich tiež portál archinfo.sk.

psa
Vizualizácie víťazného návrhu; Zdroj: BAAR

ps
Vizualizácie víťazného návrhu; Zdroj: BAAR

Bratislavský ateliér BAAR s.r.o. (autori: Katarína Fejo, Martin Berežný, Daniel Šubín) v spolupráci s Evou Wernerovou (záhradný architekt), Evou Fabovou a Ivanom Ondrom (vizualizácie), predložil návrh, ktorého kompozícia narába komplexne so všetkými pozemkami. Výsledkom by mal byť variabilný priestor s možnosťou účelného využitia v letnom aj zimnom období. Podkladom pre členenie plôch je základná vrstva, pravouhlý raster, vychádza z neho rozmiestnenie zelene i organizácia spevnených povrchov.

psb
Vizualizácie víťazného návrhu; Zdroj: BAAR

psc
Vizualizácie víťazného návrhu; Zdroj: BAAR

Historické jadro sa teda opäť pocitovo zväčší, realizácia parčíku by sa mala uskutočniť už nasledujúci rok. Vzhľadom na plánovaný účel využitia, umiestnenie a celkový charakter okolia má potenciál stať sa ďalším miestom v Trnave, lákavým aj pre širokú verejnosť.

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Keď zložitý pozemok podmieni vznik zaujímavej architektúry

Ako sa vyvíja najrozsiahlejší rezidenčný projekt v Trnave

Gansberg, vkusné bývanie na Kolibe

 

Zdroj: Novostavby.sk

Autor: Natália Mokoš Hulmanová

  • 24. 10. 2019
  • Tlačiť

Diskusia