Novostavby.sk

Bývanie s nejasnou hranicou medzi interiérom a exteriérom

  • 21. 10. 2021
  • Tlačiť

Pocit, že hranica medzi interiérom a exteriérom sa stáva miestami nejasná môžu mať celkom oprávnene obyvatelia rodinného domu v malej obci v susedných Čechách. V dobrom kontakte s vlastnou záhradou i atraktívnym okolím sú dennodenne, sprostredkovať ho pomáha množstvo presklených otvorov, v rámci ktorých vyniká najmä extravagantný roh obytnej miestnosti.

dom_vrane
Dom - Vrané nad Vltavou; Zdroj: Michal Novotný

 

Dom v malej obci

Stavba sa nachádza južne od Prahy v Stredočeskom kraji, v obci Vrané nad Vltavou situovanej na pravom brehu rieky Vltava. Vložená bola priamo doprostred nízkopodlažnej obytnej štruktúry, vedie k nej úzka prístupová cesta, a pri zbežnom pohľade nevyzerá rozhodne okázalá. Architektka Tereza Čudová Ajmová načrtla decentný vstupný pohľad, moment prekvapenia si ale pochopiteľne ponechala na opačný koniec pozemku.

Návrh berie na zreteľ charakter okolia a danosti samotného miesta realizácie. Hmota s pôdorysom tvaru, ktorý sa dá opísať ako výrazne otvorené písmeno „L” najsilnejšie komunikuje s južnou a západnou svetovou stranou, pričom podlažnosť a rozloženie pôdorysu do viacerých úrovní sa prispôsobuje svažitému terénu. 

dom_vrane
Dom - Vrané nad Vltavou; Zdroj: Michal Novotný

dom_vrane
Dom - Vrané nad Vltavou; Zdroj: Michal Novotný

dom_vrane
Dom - Vrané nad Vltavou; Zdroj: Michal Novotný

 

Nerušený výhľad 

Vstup do domu bol vytvorený na severe, vzhľadom na špecifické terénne podmienky na medzipodlaží, a ústi do zaujímavej, priestrannej dennej zóny osvetlenej západným slnkom a prepojenej s knižnicou. Tento hlavný spoločenský priestor kombinujúci kuchyňu, jedáleň a obývaciu izbu je jednoposchodový, prirodzenú dôležitosť jeho postavenia demonštruje okrem umiestnenia do najvyššie položenej časti pozemku aj ďalší nápad autorky. 

Zatraktívnila ho efektným celopresklenným nárožím. Pôsobivosť výsledku podporuje riešenie, pri ktorom po odsunutí krídel nenarúša výhľad do záhrady žiaden oporný stĺpik. 

Kvalitný hliníkový systém dodala spoločnosť Schüco. Koľajnice posuvných okien boli zapustené, priechody na terasu z exotického dreva tak môžu byť elegantné, bezprahové a v jednej úrovni na oboch stranách objektu. Z dielne toho istého výrobcu pochádzajú i ďalšie výplne, patria k nim vstupné dvere ovládateľné prostredníctvom čítačky odtlačkov prstov.

dom_vrane
Dom - Vrané nad Vltavou; Zdroj: Michal Novotný

dom_vrane
Dom - Vrané nad Vltavou; Zdroj: Michal Novotný

dom_vrane
Dom - Vrané nad Vltavou; Zdroj: Michal Novotný

dom_vrane
Dom - Vrané nad Vltavou; Zdroj: Michal Novotný

 

Príjemný interiér

Vo vnútorných priestoroch sa uplatňuje obmedzený počet materiálov a decentná farebnosť, ladená do odtieňov „bielej kávy” v matnej úprave. Interiér prehrievajú dubové podlahy, s celkom hrajú aj stropy z pohľadového betónu. Dom disponuje tromi spálňami, z toho jednou rodičovskou s priamym vstupom do vlastnej kúpeľne. Pri vjazde na pozemok bol postavený ešte menší objekt ukrývajúci garáž, sklad a miestnosť pre záhradníka.

dom_vrane
Dom - Vrané nad Vltavou; Zdroj: Michal Novotný

 

Bývanie v obci Vrané nad Vltavou je ďalší príklad príjemného domu, štýlového a komfortného vďaka použitiu kvalitných výrobkov, pri ktorom k dobrému pocitu z bývania prispelo zohľadnenie existujúceho prostredia.

 

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Juh Petržalky rozvíja nový projekt, nebude fungovať len ako noclaháreň

Cenu za architektúru získala aj originálna základná škola v Banskej Štiavnici

Rezidencie v monumentálnej stavbe pri centre Popradu

 

Zdroj: Novostavby.sk

Autor: Natália Mokoš Hulmanová

  • 21. 10. 2021
  • Tlačiť