Novostavby.sk

Pri stavbe školskej jedálne v Trnave použili drevené panely

  • 02. 12. 2021
  • Tlačiť

V areáli základnej školy na ulici J. Bottu v Trnave pribudol nový objekt. Ide o zhmotnenie zadania sformulovaného za účelom riešenia problému so stravovaním žiakov, s ktorým sa uvedené zariadenie už dlhšiu dobu potýkalo. 

Výsledok je, v našich končinách a pri tomto typologickom druhu, zatiaľ pomerne netradične postavený aj z dreva, po dizajnovej stránke nasleduje populárne trendy.

jedalen_trnava
Objekt novej jedálne a učební; Zdroj: Novostavby.sk

 

CLT panely

Školskú jedáleň a učebne dalo mesto vybudovať na mieste staršej materskej školy. Tak ako pôvodný prízemný pavilón sa teraz dvojpodlažná, čiastočne podpivničená, novostavba pripája na existujúcu budovu školy.

Autori projektu, Ing. Ladislav Chatrnúch, Ing. arch. Andrej Zábrodský a Ing. arch. Michal Babinec, vložili požadovaný lokalitný program do jednoduchého kvádra, ktorého kompaktnosť narušili terasou vytvorenou odobratím hmoty na 1. poschodí. 

Pri zvislých konštrukciách suterénu a prízemia sa použili pórobetónové tvárnice a oceľové stĺpy, pri vodorovných boli uplatnené železobetónové panely. Obvodové steny vyššieho podlažia, spojovacej chodby a tiež jej stropu boli vyskladané z drevených CLT panelov (cross laminated timber, v preklade do kríža lepené drevo). Objekt ukončuje prestropenie z drevených trámov a vrstvy extenzívnej zelenej strechy

jedalen_trnava
Objekt novej jedálne a učební; Zdroj: Novostavby.sk

 

Príjemný exteriér

Výraz architektúry do veľkej miery odráža materiály zvolené pre nosný systém. Na fasáde vidíme kombináciu bielej omietky a obkladu z vertikálne ukladaných drevených latiek osadených najmä na južnom priečelí, k severnej strane prilieha oceľové schodisko. Veľkosť okien zodpovedá funkčnej náplni v interiéri a väčšinu priestorov presvetľuje veľkorysé zasklenie. Plochy pokryté omietkou oživujú menšie, voľnejšie rozmiestnené otvory, steny sú potiahnuté pletivom pre osviežujúcu zeleň.

Prízemie bolo prirodzene vyhradené pre očakávanú jedáleň, kuchyňu a hygienu, pričom sklady, šatne a technické zázemie sú umiestnené v suteréne. Na poschodí nájdeme 6 učební, kabinet pre učiteľov a hygienické miestnosti. Veselý dizajn vnútorných priestorov, najmä toaliet, zodpovedá užívateľom. Nový objekt im slúži od začiatku tohto školského roka.

 

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Rodinne orientovaná štvrť v Záhorskej Bystrici sa rozrastá

K zmene charakteru ulice Mlynské Nivy prispeje The Mill

V obľúbenom Miloslavove môžete bývať priamo pri parku

 

 

Zdroj: Novostavby.sk

Autor: Natália Mokoš Hulmanová

  • 02. 12. 2021
  • Tlačiť