Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Novostavby.sk

Svieži prístup medzi panelákmi, pribudla aj lezecká stena

  • 22. 06. 2021
  • Tlačiť

Okrem nových rezidenčných súborov, ktoré poväčšinou ponúkajú uspokojivé riešenie verejných priestorov, sa pozitívnym smerom uberajú aj vnútrobloky starších panelových obytných súborov. V Trnave ich v posledných rokoch bolo zrevitalizovaných viacero. Jednu z čerstvejších prerábok spolufinancovanú z Európskeho fondu regionálneho rozvoja môžeme napríklad vidieť na sídlisku Vodáreň.

V tomto prípade sa rozhodne oplatí poukázať na veľmi svieži a osobitý koncept.

vodaren_vnutroblok
Dvor na sídlisku Vodáreň; Zdroj: Novostavby.sk

 

Riešenie pre všetkých

Stavenisko projektu s názvom „Humanizácia obytného priestoru Vodáreň dvor č. 2“ sa nachádza na Okružnej ulici č. 7-17. Územie vymedzujú tri deväťposchodové panelové bytové domy a otvára sa smerom k nízkopodlažnej zástavbe. Za sympatickým dizajnom stoja autori z ateliérov LANDES s Ing. Andreou Prievalskou a Architekti Šercel Švec s.r.o.. Druhý menovaný tím navrhol tiež vydarený rezort HillSide vznikajúci v lyžiarskom stredisku na Kubínskej Holi, určité pojítko medzi realizáciami môžeme sledovať v príbuznom narábaní s hmotami.

Dvor sa riešil s ohľadom na rôzne vekové kategórie (pre dospelých i pre deti od 6-12 a 10-15 rokov) s jednotlivými zónami dovoľujúcimi vykonávanie rozličných typov činností, od aktívnych po kľudnejšie, odpočinkové. K dispozícií tak napríklad bude bežecká dráha aj plocha pre posedenie a piknik. 

dvorvodb
Dvor na sídlisku Vodáreň; Zdroj: Novostavby.sk

 

Žiarivo modré povrchy

Zaujímavý efekt bol dosiahnutý pomocou pomerne jednoduchých prostriedkov, menšieho počtu výrazných prvkov s farebnou paletou v dominantne modrých odtieňoch. Základom návrhu sa stala silná kompozícia, ktorá vychádza z existujúcich podmienok, do výslednej podoby vnútrobloku bol zakomponovaný, po miernej úprave, aj pôvodný terén. Pre dvor charakteristický hlinený val priestor ozvláštňuje a slúži ako podklad pre osadenie herných komponentov, dve šmykľavky a lezeckú stenu. Zároveň ho oddeľuje od priľahlých parkovacích státí. 

Pergoly umiestnené na západe prekrývajú dve zostavy pre stolovanie, v budúcnosti sa v ich blízkosti počíta s osadením grilu. K vybaveniu patrí ešte niekoľko lavičiek, stojany pre bicykle a smetné koše. 

vodaren_vnutroblok
Dvor na sídlisku Vodáreň; Zdroj: Novostavby.sk

vodaren_vnutroblok
Dvor na sídlisku Vodáreň; Zdroj: Novostavby.sk

vodaren_vnutroblok
Dvor na sídlisku Vodáreň; Zdroj: Novostavby.sk

 

„Humanizácia obytného priestoru Vodáreň dvor č. 2“, vítaná revitalizácia už staršieho ihriska, predstavuje príjemné a neopozerané oživenie panelového sídliska. Lepší celkový dojem získame prirodzene až v čase, keď sa lepšie prejavia nové sadové úpravy pozostávajúce z výsadby stromov, parkových a lúčnych trávnikov a kombinovaných záhonov.

dvorvod
Dvor na sídlisku Vodáreň; Zdroj: Novostavby.sk

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Konverzie industriálu sú „in“, oslovil interiér Smaltovne

Dôležitý projekt na Nivách sa ukončuje, prinesie aj nápaditú pobytovú strechu

Vo viac ako storočnej pamiatke v centre Košíc sa bude opäť bývať

 

Zdroj: Novostavby.sk

Autor: Natália Mokoš Hulmanová

  • 22. 06. 2021
  • Tlačiť

Diskusia