Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Novostavby.sk

V návrhu kampusu pre ESET sa architekti postavia aj k výzvam, ktoré priniesla pandémia

  • 22. 09. 2020
  • Tlačiť

Nové sídlo a kampus pre ESET je o kúsok bližšie k realizácií. Spoločnosť pred pár dňami zverejnila meno víťaza medzinárodnej súťaže na koncepčného architekta vyhlásenú pred rokom v septembri. Uspelo architektonické štúdio BIG (Bjarke Ingels Group) so skúsenosťami na viacerých projektoch podobného charakteru.

kampus eset
Areál po vojenskej nemocnici; Zdroj: ESET

 

Miesto realizácie sa nachádza v oblasti bratislavskej Patrónky, v areáli po Vojenskej nemocnici. Spoločnosť ESET, pozemky nadobudla v roku 2017 v dražbe, tu vybuduje svoje sídlo a vedecko-výskumné centrum. Cieľom projektu má byť vytvorenie kreatívneho a inovatívneho miesta s podmienkami vhodnými pre rozvoj IT a technologických firiem a tiež startupov, ktoré sa ďalej prepoja s technicky zameranými vysokými školami. 

V areáli vzniknú ubytovacie kapacity pre zamestnancov firiem a študentov, jeho súčasťou budú športoviská a auditórium, časť týchto priestorov bude otvorená aj širokej verejnosti.

 

Koncept kampusu a aktuálne výzvy

Spolu s požiadavkami sformulovanými ESETom na základe „worskshopov” s oslovenými ateliérmi a rovnako diskusiami s odborníkmi sa vzhľadom na súčasnú „korona” krízu vynorili ďalšie témy, ku ktorým sa treba postaviť.

Ako uviedol prevádzkový riaditeľ ESET-u Pavel Luka: „ESET Campus vnímame aj v našej spoločnosti ako mimoriadne komplexný projekt, a preto sme výberu koncepčného architekta venovali veľkú pozornosť aj dostatok času. Už samotná medzinárodná súťaž a workshopy s oslovenými ateliérmi, ale tiež diskusie so slovenskými odborníkmi, ktorí nám s výberom pomáhali, nás výrazne posunuli nielen v uvažovaní o budúcom dizajne projektu, ale aj o aktuálnych témach ako sú udržateľnosť, ekológia či flexibilita pracovného prostredia. Tento výnimočný projekt navyše pripravujeme v čase, ktorý pred nás postavil úplne nové výzvy, preto som veľmi rád, že ho budeme realizovať práve s výnimočnými architektami z ateliéru BIG.”

 

Pandémia mení pohľad na pracovisko

V súvislosti s obmedzeniami pohybu zavedenými s úmyslom zastaviť šírenie vírusu Covid 19 sa v posledných mesiacoch dostáva do popredia téma „bezpečného pracoviska”. Veľké množstvo ľudí bolo tým pádom nútených zmeniť návyky a a začať pracovať z domu.

 

K ideám projektu sa vyjadril partner BIG London Andreas Klok Pedersen: „Je nám veľkou cťou spolupracovať so spoločnosťou ESET, ktorá si pre svoje nové sídlo a kampus stanovila mimoriadne ambiciózne ciele. Vzhľadom na globálnu situáciu v roku 2020, ktorá, mimo iného významne mení pohľad napríklad na prácu na diaľku, je tento projekt príležitosťou preskúmať budúcnosť fyzického aj virtuálneho pracoviska a navrhnúť kampus, ktorý sa stane integrálnou súčasťou mesta. Našou víziou je priniesť do fázy výstavby skutočne uhlíkovo neutrálny prístup a vytvoriť kampus, ktorý bude úzko prepojený s krásnym prírodným prostredím na úpätí Malých Karpát.“ 

Okrem víťazného ateliéru sa na výslednej podobe kampusu bude podieľať aj miestny architektonický ateliér, jeho výber sa momentálne pripravuje. Zaujímavosťou je určite spolupráca ESETu s Fakultou architektúry a dizajnu STU v Bratislave. Vďaka nej sa BIG stane garantom novootvoreného 25. vertikálneho ateliéru a povedie študentov pri riešení zadaní spojených najmä s témou inovačných centier a vedeckých parkov.

 

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Premena „Cvernovky" pokračuje

Rezidenčný projekt v „Malom Rime" prepojí dve časti mesta

Čo ponúknu Ovocné sady?

 

Zdroj: Novostavby.sk, ESET

Autor: Natália Mokoš Hulmanová

  • 22. 09. 2020
  • Tlačiť

Diskusia